fbpx
Blog a médiá /Životné prostredie / Aj odpady môžu byť pre deti zaujímavé

Aj odpady môžu byť pre deti zaujímavé

„Poďme sa rozprávať o odpadkoch.“ V duchu si hovoríte túto vetu a neviete si predstaviť, že sa medzi vašimi deťmi rozhostí nadšenie? Chápeme, no i o tom, čo je to odpad, ako vzniká a kde končí je potrebné hovoriť. Gro zručností praktického života sa malí členovia domácnosti neučia v škole ani v kolektíve. Túto neľahkú úlohu na seba preberá rodič, od ktorého deti denne odpozerávajú jeho správanie. Naučíme vás, ako z odpadu urobiť tému, ku ktorej sa vaše deti budú rady vracať.

Zaobchádzať zodpovedne s odpadom, ktorý denne produkujeme, síce znie zmysluplne, no stále trochu abstraktne. Dospelý, ktorý si tému dokáže predstaviť v číslach, bude o to viac motivovaný rozprávať sa o nej s deťmi. Jeden Slovák vyprodukuje ročne v priemere 472 kg odpadu (podľa dát Štatistického úradu SR z roku 2018).

Pre lepšiu predstavu – váha dospelého koňa sa hýbe v hraniciach medzi 400 – 600 kg. Keď vám už niekedy kôň stúpil na nohu, viete si tento údaj zhmotniť úplne. V súčasnosti má Slovensko okolo 5 400 000 obyvateľov. Vynásobte si toto číslo kilogramami odpadu na jedného obyvateľa a výsledok vás možno presvedčí o tom, že táto téma sa týka každého.

Spoznávate v týchto podarených domčekoch škatule od mlieka?

Dosť bolo teórie, tieto čísla vašim deťom v konečnom dôsledku veľa nepovedia. Vás však možno podnietia pohovoriť si s nimi o odpadoch spôsobom, ktorému budú nielen rozumieť, ale ich aj zabaví.

To, že doma separujete, považujeme za samozrejmosť. My vám ponúkame tipy, ako zmysluplne stráviť čas aktivitami, ktoré úzko súvisia s odpadmi, a malými krôčikmi naučiť deti myslieť nielen v širších súvislostiach, no najmä na vlastnú budúcnosť. Eliminácia produkcie odpadu a jeho ďalšie zhodnocovanie by mali byť jej neoddeliteľnou súčasťou.

Poďme sa prejsť von!

Najjednoduchšie, no zároveň veľmi podnetné a inšpiratívne aktivity sa dajú podniknúť aj na obyčajnej prechádzke. Keď si zatiaľ na svoje výlety neberiete rukavice a vrecúško na odpad, skúste s tým začať. Cesta vám zbehne rýchlejšie a nebude ju sprevádzať hundranie potomkov a nekonečné otázky: „Kedy tam už budeme?“ Zároveň to pre ne bude cenná lekcia. Uvedomia si, že odpadky patria do koša aj bez toho, aby ste im to neustále prízvukovali.

Bude to zábava, no dbajte aj na bezpečnosť!

Náš tip: Pre bezpečnosť vašich detí (aj vás) odporúčame použiť pevnejšie rukavice, ideálne tie, ktoré sú určené na prácu v záhrade. Jednorazové sa jednoducho pretrhnú a poraniť sa pri „upratovaní v prírode“ nie je cieľ. Jeden deň môžete na svojej obľúbenej trase vyzbierať plasty, odfotiť sa s „úlovkom“, druhý deň papier, opäť zdokumentovať, a napokon porovnať, ktorého odpadu bolo viac. Odmenou pre deti bude už samotný pocit zo zdolanej výzvy, no ak by to náhodou nestačilo, pokojne ich odmeňte aj niečím navyše.

Myslite na budúci odpad!

To, koľko odpadu doma vyprodukujete, do veľkej miery závisí už od vašich rozhodnutí pri nakupovaní. Textilná taška na viac použití? Vlastné vrecúška na ovocie, zeleninu a pečivo? Áno, áno. No to je len začiatok.

Hračky z odpadu môžu byť štýlové!

Náš tip: Pri nakupovaní so svojimi deťmi hovorte. Nemusíte „vysielať“ nonstop, no zdôvodňujte im, prečo nekupujete balený petržlen, ale ten voľný. Prečo 4 jablká v papierovej škatuli obalené fóliou nezoberiete, aj keď sa vašej ratolesti viac páčia. Vysvetlite im aj to, že väčšinu obalov z potravín už neviete doma nijako zhodnotiť a vzniká z nich odpad, ktorý skončí na skládke. Tie, ktoré využiť viete, aktívne použite na hru alebo im nájdite iný účel v domácnosti.

Ako na to?

1, Obaly z vajec, ktoré nepatria do smetiaka na papier, použite ako recyklovateľné a kompostovateľné tégliky. Môžete v nich nechať klíčiť semienka paradajok a paprík alebo sa s nimi pohrať napríklad aj takto.

2, Rolky z toaletného papiera sú nekonečným zdrojom kreatívnej inšpirácie. Tipy na ich hravé použitie nájdete aj tu.

Najväčšia zábava je s vlastnoručne vyrobenými hračkami.

3, Keď vo svojom okolí nemáte obchod, kde by ste dokázali nakupovať potraviny bez obalov (chápeme, nie všetko sa dá) a nejaké tie škatule či nádoby sa u vás doma vyskytnú, využite ich na hru. Množstvo dobrých nápadov, ako z nich vytvoriť opäť niečo pekné alebo užitočné, nájdete aj s návodmi na PinteresteYoutube.

Odpad nie je práve témou, ktorú by predškoláci a školáci mali takpovediac na programe dňa napriek tomu, že ho denne produkujú. Využite naše tipy na jej zatraktívnenie, lebo aj o odpade sa dá hovoriť hravo, hodnotne a poučne.

Niekedy sa stačí len vrátiť ku koreňom. 🙂

Malá pomôcka (nielen) pre dospelých:

Upcycling je kreatívny spôsob používania starých a nepotrebných vecí. Je to premena toho, čo už nemá úžitkovú hodnotu, na niečo, čo ju „prerobením“ opäť získa.

Cirkulárna ekonomika je ekonomický systém, ktorý si môžete predstaviť ako kruh. Na rozdiel od lineárnej ekonomiky (zdroj – produkt – odpad), ktorá aktuálne prevláda, je snaha opätovne zužitkovať všetky produkty a materiály tak, aby v budúcnosti odpad ako taký prestal existovať.

Čo je separovanie? Je to triedenie odpadu aj u vás doma. Väčšina vyhodených a nepotrebných vecí sa pri správnom separovaní môže využiť ako druhotná surovina.

Čo je recyklovanie? Je druhým krokom v procese nakladania s odpadom – výsledkom správneho separovania je recyklovanie – opätovné použitie odpadu ako suroviny na výrobu niečoho užitočného.